Chitkara University Q&A on Cutoffs, Placements, Fees & Admission
https://formfees.com/colleges/chitkara-university-patiala/all-questions
Skip to main content
Home  »     »   Chitkara University Q&A on Cutoffs, Placements, Fees & Admission
chitkara university images

Chitkara University Q&A on Cutoffs, Placements, Fees & Admission


chitkara university

All Questions

Chitkara University, Patiala

Patiala, Punjab
Type: Private | Approved By:UGC


Talk To Expert


Apply Now

Overview

Courses & Fee

Admission

Placements

Reviews

Facilities

Scholarship

CutOff

Q&A

News

Chitkara University Questions & Answers

Ques1. What are the advantages and disadvantages of taking admission at Chitkara University?

Ans. Advantages –
1. Great Infrastructure with a highly productive lab curriculum
2. Good crowd especially on HP campus
3. Well educated and knowledgeable staff though one may find one or two bad elements in the same.
4. Highly disciplined students because of strict administration and ZTP against any kind of abuse.
5. Zero Ragging
6. Industry-tailored courses in last year which helps a lot in clearing aptitude exams and interviews for companies.
7. Decent Placements
Disadvantages –
1. Campuses are far away from Chandigarh so 3 hours daily will be wasted traveling.
2. Ill managed exam scheduling.
3. Highly uncooperative in terms of attendance. It’s a good thing that they strictly maintain a 75% attendance policy but people with genuine respond to not meet that criteria aren’t heard as a result people have to write supplementary exams.
4. Drug abuse in Rajpura campus hostels(But if the university finds out they directly rusticate students and call the police upon them. Though it’s not that much prevalent but it happens in almost every university all over India.

Ques2. What is your review of Chitkara University?

Ans. Chitkara University has its campus at two places, one in Baddi and the other one in Rajpura. The Rajpura campus is huge and beautiful and also provides a galaxy of courses. Mainly, the university varsity is known for its MBA and engineering courses. There is a lot of practical exposure. Not only this, the facility of the university is also very much helpful, they put in a lot of effort into making children understand the topics and clear their doubts happily and motivate them to perform better. The university provides an ample amount of opportunities for placements and for internships call. However, it completely depends upon the students how much they would like to grab these opportunities and make it beneficial for them. The infrastructure of the University is very good and healthy. There are multiple food courts, ATM machines, stationery shops, photocopying. There’s a well built cafeteria. On monthly basis there are seminars ,educational trips ,guest lectures ,workshops which eventually promote the growth and participation of the students and also incorporates in building the confidence and the skills of public dealing. The main issue that students find difficulty in University is the school uniform and attendance. Their attendance needs to be minimum of 75% in all the subjects which gets too much headache for the students. Also, weekly 3–4 assignments does sometimes becomes stressful for students.

Ques3. Is there any education loan facility at Chitkara University?

Ans. Chitkara University is associated with UCO bank, you can easily get an educational loan.You just need to submit your guardian annual income on that basics they see if you are eligible for education loan or not.

Ques4. Can students with 70% and 80 on the NATA 2017 get admission to Chitkara University?

Ans. Chitkara University is one of the reputed private universities in Punjab. Undoubtedly, the no of applicants in both engineering and architecture are quite a lot, still if you register earlier in time for admission, once their admission registration starts, you can get into Chitkara University.

Ques5. Will the child be able to get admission to Chitkara University if she is from the NWAC board?

Ans. NWAC is a valid Board in India. It is equivalent to CBSE or any other valid Board as it is recognized by AIU. According to the eligibility criteria of Chitkara University, a student must complete their 10+2 from a recognized board and percentage criteria can be varied according to the course to take up admission in the university. Therefore no need to worry about it, your kid will eligible to take up admission to Chitkara University if she completed her schooling through NWAC Board.

Ques6. What is the hostel accommodation fee at Chitkara University Rajpura?

Ans. Hostel fee (inclusive laundry charges) for a semi-furnished room with a bed, mattress, study table, chair & an almirah is Rs. 30,000/- (four-seater), 31,000/- (three-seater), and Rs. 34,200/- (two-seater).

Ques7. What is the fee structure of Chitkara University for CSE and BE?

Ans. The fee structure of Chitkara University for CSE and BE is INR 4,96,000 for 4-years.

Ques8. What is the total fee structure of BE+MBA integrated course in CU?

Ans. The total fee structure of BE+MBA in Chitkara University Patiala is INR 12,70,000.

Ques9. What companies come for placement in Chitkara engineering?

Ans. As the placement season is back, Companies start coming for intern cum placement in the Feb. of 6th semester for CSE in Chitkara. There are different batches in CSE like UCA for coding students, Oracle academy , Cyber Security, Data Analyst, CPM batch. CSE students are categorized into these separate batches in 3rd year as per their interest after certain tests for that batch. So students are made to sit into companies as per Job roles. The following are the top 12 companies visited:-
1.Evive Software Analytics
2.Futures First for only UCA
3.Virtusa
4. MakeMyTrip.com for only UCA and top CGPA holders, written and interviews were held in Gurgaon, Off campus type
5.PayU Money (Only top 15 students in terms of CGPA)( 1 selected)
6.Quickheal (only for Cyber Security batch)(2 selected)
7.OYO rooms (@10.5L) everyone(11 SE)
8.Cleartrip
9.Novoinvent (only uca1,2)
10.Gemini Solutions (everyone)
11.Webnois(everyone)
12.Play simple(everyone)

Ques10. How is the placement of the Chitkara University?

Ans. Chitkara University is a deemed University providing all the education courses. It is the one of the best University to study . The surroundings and the whole campus will always give you the positive vibes to study and to be focused. Coming to the placement, they mean it when they say 100 % placement for students with CGPA above 6. You don’t have to worry about the placements if you have done your part. There will be lots of companies in your campus. You just have to prepare and nothing else. Companies that come are endless. You will definitely get placed.

Ques11. What is a good CGPA in B.Tech for good placements in Chitkara University in CSE?

Ans. Good CGPA is 6.5 ….
Keep your CGPA between 6-7.5 if you want to sit for almost every placement session. Almost* because their will come 2-3 companies that ask for 7.5 above.

Ques12. If we top a semester at Chitkara University (B.Tech), is there any chance that we would get any scholarship?

Ans. Well I’m not sure about the detailed terms & conditions, but a student surely gets a scholarship. I had a friend who was a topper (throughout the batch) for whole 1st year (both 1st and 2nd semester). He got a 50% scholarship in the next semester fees.

Application For Admission 2021 Are Open On Discounts With Formfees Advantage


ITM navi mumbai

ITM Business School

Apply Now & Get Upto 50 % Off on Application form




JK Business School gurgaon

JK Business School

Apply Now & Get Upto 80 % Off on Application form




imi bhubaneswar

IMI Bhubaneswar

Apply Now & Get Upto 80 % Off on Application form




SKIPS

St Kabir Institute of Professional Studies, Ahmedabad

Apply Now & Get Fat 50% Off on Application form




NBS Ahmedabad

Narayana Business School Ahmedabad

Apply Now & Get Fat 70% Off on Application form




mdi murshidabad


MDI Murshidabad

Application Form is Open, Apply Now 




FIIB Delhi

FIIB Delhi

Application Form is Open, Apply Now 




SOIL Gurgaon

Soil Institute of Management

Application Form is Open, Apply Now and get Flat 50% off on Application Form




Jaipuria Indore

Jaipuria Institute of Management

Application Form is Open, Apply Now 




View All Application Forms

Related Articles

Chitkara University: Admission, Registration, Dates 2022-2024

B.E. in Mechatronics Engineering at Chitkara University 2022

Chitkara University Chandigarh Scholarship Details

Chitkara University Punjab Admission 2022

Chitkara University Ph.D. Admission 2022, Last date, Online Apply

Chitkara University – [CU], Patiala Fees & Eligibility

Chitkara University Online Courses & Fees 2022

M.Sc. Radiology at Chitkara University, Chandigarh: Courses & Fees 2022

MBA in Pharmaceutical Management at Chitkara University, Chandigarh: Admission, Placements, Fees & Eligibility

Chitkara University Last Date to Apply 2022: Admission, Registration (Open), Dates, Eligibility

Chitkara University Fee Structure 2022-23: All Courses UG, PG

D.Pharmacy at Chitkara University, Chandigarh 2022: Courses & Fees

Chitkara University Admission Open 2022: Eligibility & Date

Chitkara University Admission 2022: Registration, Dates, Eligibility Criteria

Chitkara University Admission, Courses 2022


Enquiry Form

    Application For Admission 2023 Are Open On Discounts With Formfees Advantage

    Related Articles

    Related Videos

    Chitkara University Q&A on Cutoffs, Placements, Fees & Admission
    Chitkara University Q&A on Cutoffs, Placements, Fees & Admission