Manipal University BDS Course Fees

The Manipal College of Dental Sciences (MCODS), which is based in Mangalore, was founded in 1968. MCODS is one of Manipal Academy for Higher Education's constituent colleges (MAHE).
Manipal University BDS Course Fees

The Manipal College of Dental Sciences (MCODS), which is based in Mangalore, was founded in 1968. MCODS is one of Manipal Academy for Higher Education’s constituent colleges (MAHE).

Manipal College of Dental Sciences received recognition from the Dental Council of India in 1991. Consequently, adhering to the standards established by the council for admission to different programmes of dentistry. Additionally, MCODS adheres to the ISO 9001:2015 requirements for providing top-notch medical education.

MCODS adheres to a thorough and competency-based curriculum in all of its programmes and is accredited by NAAC with an “A” grade. Admissions are available for a variety of programmes, including BDS, MDS, PG Certificate, PG Diploma, and PG Certificate.

Applications for admission are accepted online through MCODS’s official website for a cost of INR 600. Online entry forms are also accessible.

Students must have completed their 10+2 coursework with PCB and English in order to be admitted to the BDS programme. Additionally, students must pass the NEET UG admission exam.

Students who want to enrol in MDS or PG Certificate programmes must have completed a BDS programme and be NEET PG entrance exam eligible.

The DSHC or MCC handles seat allocation and counselling for the BDS, MDS, and PG Certificate programmes.

A student’s performance in prior qualifying degree programmes, such as BDS, MBBS, or B.Sc. in Biological Sciences, determines whether they are eligible for admission to PG Diploma and various certificate programmes. The merit list is used to allocate seats.

After graduation, more than 50% of students are eligible for state postgraduate admission. There are exchange programmes for students, and MCODS has agreements in place with US universities.

Manipal College of Dental Science Admission High Points

Parent Institution Manipal Academy for Higher Education (MAHE)
Type of InstitutePrivate/Self-financed
Accredited byNAAC
Courses OfferedBDS/MDS/PG Certificate/PG Diploma/Certificate
Entrance RequiredBDS: NEET UG MDS/PG Certificate: NEET PG
ApplicationsOnline for both entrance & admission
MCODS Application FeeINR 600
Admission SelectionBoth entrance & merit-based
Scholarships OfferedYes 
Hands on ExperienceThrough internships

Manipal College of Dental Science BDS Admission 2022

Course NameBachelor of Dental Surgery (BDS)
Course TypeFull time
Duration 4 years+1 year of rotating internship
Total FeeINR 27,70,000
Basic Eligibility Passed 10+2
Entrance RequiredNEET UG
Selection CriteriaBased on entrance
Applications Accepted Online 
Counselling & Seat AllotmentDGHS/MCC

Eligibility requirements

The birthdate must occur on or before December 31, 2002.

Passing in 10+2/A level/IB/American High School Diploma or equivalent with Physics, Chemistry, Biology/Biotechnology, and English from a recognised Board, with a minimum of 50% marks separately in Physics, Chemistry, and Biology/Biotechnology.

Selection Standards

The NEET UG entrance exam scores are used to make admission decisions.

Additionally, based on the results of the prior qualifying exam.

Counselling is used to make the final decision, then admissions seats are assigned.

Manipal College of Dental Science MDS Admission 2022

Course NameMaster of Dental Surgery (MDS)
Course TypeFull time
Duration 3 years
Total FeeVaries 
Specializations Offered09
Basic Eligibility Passed BDS
Entrance RequiredNEET PG
Selection CriteriaBased on entrance
Applications Accepted Online 
Counselling & Seat AllotmentDGHS/MCC

The following specializations can be chosen under MDS for admission

  • MDS Conservative Dentistry and Endodontics: INR 52,60,000
  • Oral and Maxillofacial Surgery: INR 48,10,000
  • Oral Medicine and Radiology: INR 26,05,000
  • Oral Pathology and Microbiology: INR 26,05,000
  • Orthodontics and Dentofacial Orthopaedics: INR 52,60,000
  • Pedodontics and Preventive Dentistry: INR 48,10,000
  • Periodontology: INR 34,60,000
  • Prosthodontics and Crown & Bridge: INR 52,60,000
  • Public Health Dentistry: INR 32,23,000

MCODS, Mangalore Fees & Eligibility

CourseFeesEligibility
MDS₹17.6 Lakhs (1st Year Fees)BDS + NEET
Certification₹3.85 Lakhs (Total Fees)BDS
PG Diploma₹2.1 Lakhs (1st Year Fees)Graduation
PG Certificate₹4.5 Lakhs (Total Fees)Graduation
Certification₹30,000 (Total Fees)BDS/MBBS/BSc
BDS₹7 Lakhs (1st Year Fees)10+2 with 50% + NEE

Frequently Asked Question

Q1. Is Manipal University good for dentistry?

Ans. It is ranked the number second dental college all over India. It has really good faculty and facilities with the latest technology in dental sciences. The Alumni of this college are really successful. This college gives you a number of opportunities to explore your field of interest.

Q2. How do I join Manipal Dental College?

Ans. Manipal College of Dental Sciences Admission:

  • Go to the official website.
  • Click on ‘Apply’.
  • Fill out the form carefully.
  • Upload a photograph and signature.
  • Select the program and enter your address.
  • Select a mode of payment.

Q3. What are the fees at Manipal University?

Ans. Manipal University Fee Structure: Courses Total Fees:

  • B.Com Rs. 4,30,000
  • BBA Rs. 4,69,000
  • B.Tech Rs. 17,06,000
  • M.Sc Rs. 7,04,000

Q4. Is BDS enough?

Ans. BDS doctors are high in demand in foreign countries and many students migrate to the US or Canada to pursue their Master’s in Dentistry or to work on a research project in one of the leading universities in these countries. So, after completing the BDS degree, you can enrol for MDS and pursue a Ph.

Q5. Is Manipal good for MDS?

Ans. This college has got a very good infrastructure and faculty, so it is worth paying higher fees. Crowd and campus life is also very good. If you are interested in research or studying abroad countries, then this is the best institute.

Q6. What is the full form of BDS?

Ans. The full form of BDS is a Bachelor of Dental Surgery. BDS is India’s only authorized and recognized highly qualified dental course. It is a five-year undergraduate education that empowers students to enter the noble profession of dental science and surgery.

Q7. How is Manipal Dental College?

Ans. Manipal College of Dental Sciences is one of the best destinations for Studying Dental/Periodontics. You will definitely learn a lot and have practical exposure as well. Money is definitely a concern that you need to decide, In case you are not getting a reputed govt dental college.

Q8. Is the Manipal entrance exam easy?

Ans. It is not difficult if you have good knowledge of basic concepts. MU OET is one of the most sought-after entrance exams in the country and hence it is very competitive as it attracts thousands of students from all over the country.

Q9. Can I get direct admission in Manipal University?

Ans. MAHE does offer direct admission to Manipal University into certain UG and PG courses without considering any entrance exam. There are several colleges and departments under MAHE that offer direct admission. Candidates may refer to the article below for Manipal University’s direct admission into various programmes.

Q10. Why BDS is a waste?

Ans. In the current scenario, investing in a BDS degree is a pure waste of money and resources. There is a dearth of good clinical training, and Training in the Medical aspect of Dentistry is perhaps nil in most of the colleges. The fees have skyrocketed.

Q11. Are dentists jobless?

Ans. We BDS dental surgeons have had no scope of jobs in the govt sector for years. After years of struggling, we have acquired a medical degree. But we are considered jobless equivalent to the 10th fail student.

Q12. Does Manipal provide laptops?

Ans. Manipal Academy of Higher Education provides laptops to all its faculty members to promote innovative teaching methods and research activities.

Q13. Do Manipal hostels have AC?

Ans. Hostels have a variety of rooms viz., Single AC, Double AC, Single non-AC with attached washrooms, Single non-AC with common washrooms, Double non-AC with common washrooms etc.

Q14. Is the hostel compulsory at Manipal University?

Ans. All first-year students must reside in the hostels, as it is mandatory. However, first-year students desirous of staying outside under their arrangements must submit a consent letter from their Parents duly recommended by their HOI and forward it to the Director, of Student Affairs for the necessary permission.

Q15. Can I get BDS with 350 marks in NEET?

Ans. Yes with your score of 350in NEET, you can get a BDS seat

Related Articles

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Get More Details

Apply For Top University/College &

Get Upto 80% off on the Application Form

Form Fees
Logo