MBA Colleges in India Accepting MAT Score

For admission to MBA/PGDM programs given by universities recognizing MAT scores, the MAT exam is offered four times a year by the AIMA. For the February and May sessions of the MAT 2022 exam, results have been released for both sessions.
MBA Colleges in India Accepting MAT Score

For admission to MBA/PGDM programs given by universities recognizing MAT scores, the MAT exam is offered four times a year by the AIMA. For the February and May sessions of the MAT 2022 exam, results have been released for both sessions.

Additionally, the MAT 2022 September session application procedure has started, and all 3 modalities of the exam dates have been released. Application deadlines for the MAT 2022 PBT and CBT modes are August 29 and September 12, respectively.

The MAT Cut-off is determined by the normalized marks over the scaled score range of 199–801. The normalization process is used to balance out the variance in MAT Test Paper difficulty across different sessions. Candidates with scores above 600 are eligible to apply for MBA admissions at some of the best universities, including PUMBA in Pune, NIT in Warangal, IPE in Hyderabad, and XIME in Bangalore.

Key Highlights for Top MBA Schools Accepting MAT Scores

  • Top MBA schools with a 90%ile cut-off that take MAT scores include JAGSoM in Bangalore, Amrita in Coimbatore, IMT, and JIMS, among others.
  • For aspirants in the All-India category, top MBA colleges in Maharashtra/Mumbai/Pune that offer the MAT exam through DTE CAP include SIMSREE, PUMBA, and numerous others.
  • Top MBA Schools Accepting Scores Between 80 and 100
  • The MBA colleges accepting the MAT score include highly regarded and internationally accredited MBA/PGDM schools. The following well-known MBA schools accept MAT scores of 80 and above:
MBA CollegesFees 
(Rs.in Lakhs)
Placement
(Rs.in Lakhs)
Admission Status
BIMTECH Greater Noida128.2Open | Apply Now
IMT Nagpur12.12 7.98Open | Apply Now
Indus Business Academy8.516.92Open | Apply Now
BIIB Pune7.85Open | Apply Now
ISBM Pune11.88.8Open | Apply Now
Jaipuria Lucknow10.456.73Open | Apply Now
KIIT School of Management 14.56.87Open | Apply Now
SDMIMD Mysore11.27.7Open | Apply Now
XIME Bangalore117.73Open | Apply Now
WE School Bangalore137.91Open | Apply Now
SIES College of Management Studies8.90Open | Apply Now
Jaipuria Institute of Management Noida11.756.73Open | Apply Now
SRM University, Delhi-NCR3.506.00Open | Apply Now
Alliance School of Business Bangalore148Open | Apply Now
Jaipuria Jaipur9.756.73Open | Apply Now
Jindal Global Business School117Open | Apply Now
NDIM New Delhi8.256.12Open | Apply Now
NTPC School of Business – NSB Noida16.3011Open | Apply Now
Praxis Business School8.517.20Open | Apply Now
Shiv Nadar University108.70Open | Apply Now
SOIL Institute of Management15.3010.50Open | Apply Now
Amrita School of Business12.66.68Open | Apply Now
Vijay Patil School of Management (VPSM)14Open
VIT Business School (VIT) Vellore7.025.1Open | Apply Now
ITM Business School, Chennai85.60Open
Birla Global University, Bhubaneswar78.43Open | Apply Now
CIMR Mumbai 7.855.71Open
IIMS Pune94Open | Apply Now
IPE Hyderabad86.12Open
EDII Ahmedabad10.98Open
VJIM Hyderabad7.505.75Open | Apply Now
JIMS Rohini Delhi7.956.50Open | Apply Now
PSGIM Coimbatore811Open | Apply Now

Top MBA Schools Accepting MAT Scores Between 60 and 70%

Top MBA colleges in India that accept MAT scores of 70 percent or more are highly regarded and accredited internationally. Following is a list of each:

B-SchoolMat Cut offAdmission Status
 SKIPS Ahmedabad60-78Open | Apply Now
K.R. Mangalam University60-77Open | Apply Now
FIIB Delhi60-70Open | Apply Now
Firebird Institute of Research in Management60-70Open | Apply Now
GBS Kolkata60-70Open | Apply Now
IMS Ghaziabad60-70Open | Apply Now
Jaipuria Indore60-70Open | Apply Now
NSB Academy60-70Open | Apply Now
XIME Chennai60-70Open | Apply Now
XIME Kochi60-70Open | Apply Now
RSB Chennai60-77Open | Apply Now
AIMIT Bangalore60-75Open
Lloyd Business School, Greater Noida60-74Open
Faculty of Management Studies, Manav Rachna International Institute of Research and Studies60-73Open
IMS Ghaziabad (University Courses Campus)60-72Open | Apply Now
Jaipuria School of Business, Ghaziabad60-71Open | Apply Now
Apeejay School of Management, Dwarka, New Delhi60-70Open | Apply Now
Apeejay Institute of Mass Communication60-70Open | Apply Now
Pune Business School60-70Open | Apply Now
SJIM Bangalore60-70Open | Apply Now
IES Management College and Research Centre, Mumbai60-70Open | Apply Now
IMS Unison University Dehradun60-70Open
ITM Navi Mumbai: ITM Group of Institutions60-70Open | Apply Now
Jaypee Business School – JBS Noida60-70Open | Apply Now
Sir Padampat Singhania University Udaipur60-70Open | Apply Now
MET Mumbai60-70Open | Apply Now
RV Institute of Management60-70Open | Apply Now
SCMS Cochin: SCMS Cochin School of Business60-70Open | Apply Now
JKBS Gurgaon: JK Business School60-70Open | Apply Now
UPES School of Business: UPES University60-70Open | Apply Now
AIMS School of Business (AIMS Institutes)60-70Open | Apply Now
SRM School of Management Chennai50-60Open | Apply Now
Vivekanand Business School (VBS)60-70Open | Apply Now
CII School of Logistics, Amity University60-70Open 

Frequently Asked Question

Q1. Does any IIM accept MAT scores?

Ans. CAT vs MAT: Management Aptitude Test (MAT) and Common Admission Test (CAT) are two of the most popular MBA entrance exams in India. Although the CAT score is accepted by 20 IIMs and more than 1,000 B-schools in India and 600+ management institutions offer admissions based on MAT scores

Q2. Is 70 percentiles good in MAT?

Ans.  A composite Score of 400 and above is considered a good MAT score. Most of the MBA colleges accepting MAT select students having MAT scores in the range of 80 percentile to 99 percentile. Q: How many MBA colleges accept MAT scores for admission in India? A: Over 1300 MBA colleges accept MAT scores for admission.

Q3. Is MAT good for MBA?

Ans. More than 600 MBA colleges in India accept MAT scores, making it one of the country’s largest MBA entrance exams. In addition to this, most of the MBA colleges that accept MAT scores for admission offer various popular, emerging as well as niched specializations.

Q4. Is symbiosis accept MAT score?

Ans. Please note that MAT scores are not accepted for admission in symbiosis institutes, to get admission in symbiosis institutes you need to have valid SNAP scores.

Q5. Does SP Jain accept MAT?

Ans. SPJIMR accepts CAT, XAT, and GMAT scores. It doesn’t look at CMAT or MAT scores.

Q6. Does Narsee Monjee accept MAT?

Ans. The answer to your question is no.

Q7. Is MAT easier than CAT?

Ans. CAT is the toughest MBA entrance exam, but MAT is relatively easier to score. While the CAT exam is conducted only once a year, MAT is conducted 4 times a year. MAT entrance score allows entry into many tier-B schools in India

Q8. Is 500 a good score in MAT?

Ans. Hey Divya, for 2019 the MAT cutoff for the top colleges may cross 90+ percentile accounts with more than 600-700 composite scores. Based on your marks you may not get into the top colleges for MAT.

Q9. Is GMAT tougher than MAT?

Ans. In comparison to MAT, GMAT is considered much tougher when it is to the syllabus. GMAT is almost like the CAT in terms of difficulty level. But some other factors make GMAT much more convenient than MAT. You can appear in the GMAT exam during any business duration throughout the year of about 5 times

Q10. Does KJ Somaiya accept MAT scores?

Ans. K J Somaiya Institute of Management will shortlist candidates based on entrance exam scores accepted for admission, namely CAT 2021, XAT 2022, CMAT 2022, NMAT 2021(Only First Attempt), and GMAT (GMAT scores valid from January 1, 2019, to January 31, 2022).

Q11. Does Great Lakes accept MAT scores?

Ans. For PGPM Flex 2022, we accept CAT*, XAT+, GMAT, MAT, or CMAT scores. candidates who do not have a valid [<2 years] CAT, XAT, GMAT, MAT, or CMAT score will have to appear for GREAT (Great Lakes Aptitude Test)

Q12. Does FMS Delhi accept MAT?

Ans. No, FMS Delhi accepts only CAT examination scores to shortlist the candidates for their admission

Q13. Does IIT Madras accept MAT?

Ans. Department of Management Studies, DOMS, IIT Madras does accept MAT scores for admission into their management program.

Q14. Which entrance exam is best for MBA?

Ans. Most Popular MBA Entrance Exams in India for Admission

  • CAT.
  • CMAT.
  • MAT.
  • XAT.
  • NMAT.
  • SNAP.
  • ATMA.
  • GMAT.

Q15. Does ISB accept MAT scores?

Ans. If you want to take admitted to the post-graduate program in management at ISB Hyderabad, you need to fulfill the below mentioned criteria, Bachelor’s degree or equivalent in any discipline from a recognized board

Q16. What is the cut-off for Narsee Monjee Mumbai?

Ans. The cut-off for various campuses of NMIMS (Mumbai, Bengaluru, Hyderabad, Indore, Navi Mumbai) varies from 80 to 94 percentile, with NMIMS Mumbai having the highest cut-off. Additionally, NMIMS assigns different weights to the following components of the final merit list: NMAT Score – 70% Group/Case Discussion – 10%.

Q17. Is the MAT exam worth it?

Ans.  MAT is one of the national-level exams and its score is accepted by many of the top management institutes. Also, the good part of the MAT exam is that past academic records are not considered in each and every institute

Q18. Is one month enough for MAT preparation?

Ans. Cover these topics within one month with a good number of sample question practices to crack the MAT exam in one month. The next phase of MAT 2022 will be held in September.

Q19. How can I get 99 percentiles in MAT?

Ans. To get 99 percentiles, you must attempt the questions with an accuracy of 9 correct for every 10 questions. The duration of the exam is 2 hours 30 mins and there are 200 objective questions. This means you need to solve each question in 0.75mins.

Q20. Is 631 a good score in MAT?

Ans. Based on previous years’ cut-off analysis, a composite score greater than 500 is considered good in the MAT exam

Q21. Does Loyola accept MAT scores?

Ans. Eligibility: The prospective candidate must be a graduate in any discipline from a recognized university in India (AIU) with a first-class or a minimum average of 60% in Standards X, XII, and on graduation. Please note that it does not accept MAT scores it accepts CAT and XAT scores

Q22. How is 90th percentile scored in MAT?

Ans. A score of 13-14 marks in this section with respectable accuracy will contribute to the 90+ percentile. DATA ANALYSIS AND SUFFICIENCY: This section consists of 40 questions which are of moderate level. The suggested time for attempting this section is 35-40 minutes

Q23. What should I do after clearing MAT?

Ans. Once the result of the MAT exam is announced, these colleges send invitations to WAT/GD/PI or admission. MAT exam is conducted in multiple sessions in about four phases over a year. Candidates can choose to appear for the exam as per their convenience and the admission cycle of the preferred college

Q24. Is 88 percentile MAT good?

Ans. Thanks for A2A. Firstly 88 percentile is a really good score in MAT, and you can definitely get among the top B Schools

Q25. Is 550 a good score in MAT?

Ans. A score of 550 or more is considered a decent score in MAT. Your academics are also very good. You will get admission in v good colleges which accept MAT score

Q26. Is IIM accept GMAT scores?

Ans. IIMs accept GMAT scores for MBA admissions into their 1-year full-time MBA programs. However, for their 2-year PGP programs, Indian students are required to submit CAT scores

Q27. Does Jamnalal accept MAT score?

Ans. Yes, Jamnalal Bajaj Institute of Management Studies, Mumbai is accepting MAT scores for admission into MMS course.

Q28. Does Welingkar accept MAT?

Ans. Welingkar institute accept does not accept MAT scores. IT only accepts scores of CAT 2020 XAT 2020 GMAT 2020 and CMAT 2020 ATMA 2020 for shortlisting of candidates for the final selection round in PGDM admission 2020

Q29. Does Great Lakes Gurgaon accept MAT scores?

Ans. Candidates need to submit the following self-attested documents at the time of application at Great Lakes Institute of Management, Gurgaon: Class 10 and Class 12 mark sheets. Bachelor’s degree mark sheets. Entrance test scorecard (CAT/XAT/CMAT/MAT/GMAT, whichever is relevant)

Q30. Does symbiosis accept MAT scores?

Ans. Please note that MAT scores are not accepted for admission in symbiosis institutes, in order to get admission in symbiosis institutes you need to have valid SNAP scores. However, as per your percentile in MAT you may look for some of the below-mentioned institutes: – Great Lakes Institute of Management-Chennai.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Get More Details

Apply For Top University/College &

Get Upto 80% off on the Application Form

Form Fees
Logo