NEET Application Correction

The application correction window for the National Eligibility Entrance Test- (NEET) 2022 will open on, March 29 2022. Medical aspirants who have already submitted their NEET application 2022 and now want to make some changes, or corrections, in the application form will be able to do so till April 7.
NEET Application Correction

NEET Application Correction

The application correction window for the National Eligibility Entrance Test- (NEET) 2022 will open on, March 29 2022. Medical aspirants who have already submitted their NEET application 2022 and now want to make some changes, or corrections, in the application form will be able to do so till April 7.  Aspirants will have to login at the official website — nbe.edu.in, with their qualifications and make the required changes.

How to Make Correction in NEET 2022 Application Form

Corrections in the filled-in application form of NEET 2022 can be done by following these steps:

  • Visit the Official Site of NEET. 
  • Visit “Aspirants Login” link.
  • Enter your registration number and password.
  • Click on the link for correction.
  • Then, correct your filled details in the application form.
  • Aspirants are advised to correct the mistakes carefully as no second-time correction opportunity will be provided.

NEET 2022 Correction Process

For availing the correction feature, aspirants have to visit the website during the timetable fixed for the correction feature. Correction in any other data will be not allowed as this will not affect the contention and the merit. Further, aspirants must be very careful while making corrections as no second opportunity will be made available for corrections. After correction, aspirants will be able to print correction slip and keep the same for their reference and record. No correspondence thereafter will be entertained by the Board in this regard. Due to correction in Category, if the additional fee will be payable, the same will be remitted through Debit/Credit Card or Net Banking during the given period only. Parents are expected to read & understand the above information and help their ward in doing the needful correctly.

Correction in Scanned Images

Aspirants those who have upload incorrect Photograph & Signature will be intimated by NTA through an e-mail & SMS. Aspirants will re-upload these documents by log into the application portal in given time frame. Aspirants who will receive the SMS and email from NTA regarding application form correction should re-upload the scanned documents within 3 days. All the aspirants are advised to fill the application form carefully if by mistake some entries are entered wrongly, then students have a chance to rectify them within correction period. The board has provided the one-time correction opportunity in the field of Date of Birth, State Code of Eligibility, Gender, Category, and Disability Status.

NEET Application Form 2022

Aspirants can get the application form through online mode from the website. NEET 2022 Application Form will be released from December 2021. Aspirants will be able to fill the application till last week of February 2022.There will be no offline mode provided to fill the application. Before application form submission, aspirants should check all the details filled in the application carefully. Only one application should be submitted by a candidate. In case of mistake, no changes will be allowed after the form submission. NTA will provide one-time correction facility only in some particulars. Aspirants must upload the scanned images of passport size photograph, postcard size photograph, candidate’s signature and left hand thumb impression. The images should be uploaded as per the specification mentioned by the authority.

What after the NEET 2022 Application Form Correction window?

The NTA will release the official answer key of NTA NEET on the official website, after the closing of the correction window. Aspirants will be provided a few days to challenge any answer key. Based on the challenges made by the aspirants, the NEET 2022 result will be announced in the online mode. Earlier, based on the details filled in the NEET 2022 phase 2 form, NTA will issue the NEET 2022 admit card. The admit card comprises the personal details of the candidate, as well as details of the exam like reporting timings, address of the test centre, etc. Aspirants are advised to retain the NEET 2022 admit card until the end of the admission process.

Frequently Asked Question

  1. What are the details and information that could be changed during the correction window of NEET?

Ans. Candidates could change most of the details filled in the application form using the NEET 2021 correction window. They could not, however, change the registered email ID, mobile number and nationality.

2. Can I edit my NEET application form?

Ans. Only the successfully registered aspirants can edit their particulars and exam city choice through the correction window of NEET UG 2022.

3. What can be corrected in NEET 2021 application form?

Ans. The following details can be corrected in the NEET 2022 application form along with proper documentation:

Name.

Date of Birth.

Gender.

State Code of Eligibility.

Category.

Disability Class.

The medium of Question Paper (according to the center assigned state in case of Regional Language)

Examination Centre.

4. How do I know if my NEET form is rejected?

Ans.  Here is the cases of rejection:

If some candidates submit an incomplete Application Form for NEET 2020, such Application forms will be considered invalid and will be rejected. …

If you have filled multiple NEET forms with different IDs.

If your details of UIDAI data (Aadhaar card), does not match with your filled data.

5. How can I edit my NEET Application Form 2021 after submission?

How To Use NEET 2021 Correction Window

  • Go to neet.nta.nic.in.
  • Click on the ‘Correction Registration Form’ option.
  • Login with your application ID, password.
  • Click on the option to edit the form under ‘Correction in Application Form Particulars’
  • Make the changes and save it.
  • Download the confirmation page and take a printout.

6. How do spelling mistake affect NEET Counselling?

Ans. Yes, you will be able to sit in NEET Exam if you have done a spelling mistake in your name during filling of NEET application form. You will be allowed to sit with wrong name in the admit card. You can easily get it corrected at the time of counselling.

7. What is correction phase 2 NEET?

Ans. In the NEET registration correction window for first and second phase, aspirants can edit gender, nationality, e-mail address, category, sub-category and all fields of second phase application form.

8. Can NEET application be Cancelled?

Ans. See you cannot cancel the NEET UG 2021 Application in anyways but yes you can fill up a new one for which you have to again pay the application fee. Now to fill another application form you should have new e-mail ID and new phone number, e-mail ID and phone number used in previous application form won’t work here.

9. Can I fill NEET from now?

Ans. As per NEET 2022 latest news, some reports are claiming that the NEET form filling date 2022 will be released in April in online mode. However, any confirmation NEET 2022 application form date by NTA is still awaited.

10. What is mop up round in NEET?

Ans. From year (2021) there are total 04 (four) rounds of counselling conducted in NEET UG counselling by MCC and out of these four counsellings third round is known as mop up round. Mop up is the 3rd round of counselling and will be conducted only if there are seats remains vacant after second rounds of counselling.

Get More Details

Apply For Top University/College &

Get Upto 80% off on the Application Form

Form Fees
Logo